Etusivu » Vuoden vedokset

Vuoden vedokset


2021 Vuoden Vedos: Airi Tarkkio

Airi Tarkkio: Kolme aurinkoa

Airi Tarkkio on merikarvialainen taidegraafikko. Airi on käynyt Porin taidekoulun vuosina 2013-2016 ja suorittanut myös taideopintoja Porin taidekoulun aikuisten Extrat jatkoryhmässä.

Luonto ja sen värit inspiroivat Airia luomaan sadunomaista grafiikkaa ja maalauksia. Teokset saavat alkunsa realistisesta maailmasta kuitenkin olemalla kallellaan abstraktiin suuntaan. Abstrakti ekspressionismi on lähellä taiteilijan sydäntä, erityisesti teoksen tekemiseen liittyvän prosessin takia.

Vuoden vedos 2021 on nimeltään:”Kolme aurinkoa” joka on japaninpaperille tehty puupiirros.

Aurinko on valontuoja, ilman aurinkoa ei olisi elämää maapallolla. Tällä hetkellä eletään haastavia aikoja, tuntuu kuin tarvittaisiin useampia aurinkoja antamaan valoa tulevaan. Voimistamaan luottoa, että selviämme yhdessä eteenpäin.

”Kolme aurinkoa” on mennyt, nykyhetki ja tuleva. Mennyt elämä synnyttää nykyisyyden. Menneisyydestä olemme selvinneet ja niistä ajoista voimme ammentaa kokemuksia,joiden avulla kohdata nykyisyys. Voimme aina valita, millä asenteella kohtaamme tulevaisuuden.

”Kolme aurinkoa” haluaa tuoda valoa kolminkertaisesti tähän hetkeen, muistuttaa kuinka tärkeää on ajatella myös hyviä asioita vaikeiden asioiden keskellä. Monia asioita emme voi muuttaa, mutta oman suhtautumisemme niihin voimme valita.

”Kolme aurinkoa” on muistuttaa samalla kierrättämisen tärkeydestä. Tavaroiden kierrättämisellä ja korjaamisella autamme yhtä maapalloa kestämään kuluttamistamme.


2020 Vuoden Vedos: Miia Ylikoski

Miian vuoden vedos

Vuoden 2020 Vuoden Vedoksen tekijä oli Miia Ylikoski vedoksellaan
Lammen pinta, etsaus/akvatinta

 

2019 Vuoden Vedos: Olga Krok

79372458_2912071662139232_693996058526613504_o

”Kuun lemmikit”
Kopiosyövytys kuparilaatalle, 2019, vedossarja 50 kpl

Suomessa on kuun pinnalla nähty ukko, mutta eri puolilla maailmaa siellä näkyykin jäniksen hahmo. Micmac-intiaanien legendan mukaan aikojen alussa jänis oli rohkea ja vahva metsästäjä, ja eräänä yönä se sai ansaansa itse Kuun. Paiste oli niin häikäisevä, että jänis paiskaisi savea sitä himmentämään. Kuu kuitenkin uhkasi koko jänisten sukua julmalla kuolemalla, ellei pääsisi kotiin, ja jänis taipui. Edelleen Kuun kasvoilla näkyvät jäniksen heittämät savenroiskeet, ja kerran kuussa Kuu häipyy taivaalta pesemään kasvojaan, siinä koskaan onnistumatta. Jänis sen sijaan ei enää ole rohkea ja sen silmät on Kuun valo polttanut iäksi punaisiksi.
Kuu esiintyy useissa kulttuureissa hedelmällisyyden jumalattarena ja jäniksestä tuli sen symboli sen erinomaisen lisäntymiskykynsä vuoksi. Hedelmällisyyssymbolina jänis liitetään myös kevääseen ja uuteen elämään sekä magiaan, pitkään elämään ja kuolemattomuuteen.
Kiinassa kuujänis valmisti huhmareessa ikuisen elämän eliksiiriä ja toimi kuuhun paenneen jumalattaren viestintuojana. Vielä tänäkin päivänä jänis tuo kiinalaisille onnea. Jänis on myös yksi merkki kiinalaisessa horoskoopissa. Kuun jumalattaren uskotaan näyttäytyvän jäniksenä ihmisten maailmassa ja jäniksen näkeminen tuo hyvää onnea ja voi olla jopa merkki jumalattarelta.
Jänis oli muinaisille egyptiläisille pyhä eläin ja se liitettiin kuuhun. Kasvavaa kuuta symboloi urosjänis ja vähenevää naaras.
Onnea tuottavana jäniksen käpälää pidettiin Suomessakin. Keskiaikaisessa Euroopassa jänikset yhdistettiin noitiin ja jänisten ajateltiin olevan noitien apulaisia tai jopa muotonsa jäniksiksi muuttaneita noitia. Jänis on myös toiminut mustan magian symbolina.

______________________________

Olen Porissa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija.
Ilmaisen töissäni luonnosta ja maailmalta saamiani vaikutteita, sanomia ja näkymiä. Taiteellinen lähtökohtani on myönteinen. Pyrin töilläni lisäämään iloa ja positiivisuutta maailmaan ja korostamaan luonnon lumoavaa värikästä kauneutta. Kokemusten ja vaikutusten jakaminen on mielestäni taiteen tärkeimpiä tavoitteita.
Olen kiinnostunut taiteen tekemisessä useista tekniikoista. Teen öljy-, akvarelli- ja akryylimaalauksia, taidegrafiikkaa, keramiikkaa, valokuvia, tussipiirroksia sekä taidepaperia. Käytän erilaisia perinteisiä ja moderneja tekniikoita sekä yhdistän niitä. Uusien ilmaisukeinojen oppiminen ja jatkuva osaamisen kehitys ovat minulle tärkeitä.


 

2018 Vuoden Vedos: Katriina Sjöblom

kasvu_ptg_vuoden_vedos_2018

Porin Taidegraafikoiden Vuoden Vedoksen tekijä on kuvataiteilija Katriina Sjöblom (s.1976). Japaninpaperille vedostettu linoleikkaus, Kasvu, kuvaa suuremmaksi tulemista, eteenpäin menemistä ja syvempää yhteyttä ja ymmärrystä. Vaikka teos on syntynyt ilmastoahdistuksesta, kuplista ja palloista sekä kesken kaiken loppuvista luonnonvaroista, se on ylistys ihmisenä kasvamiselle, uusille aluille ja mahdollisuuksille. Sjöblom kuvaa taiteellista työskentelyään rönsyileväksi. Piirrän, maalaan, vedostan, valotan, esitän, veistän ja teen monenlaisia ryhmätöitä taiteen saralla. Piirtäminen on kuitenkin tärkein osa taiteellista ilmaisuani. Teosteni keskiössä on yleensä aina ihminen, välineestä riippumatta. Iho, kehollisuus ja ihmisyys. Minua inspiroi myös klassiset veistokset, naiskuva, historia, ajankohtaiset tapahtumat sekä kaikenlainen luokittelu ja lokerointi. Ihminen rakentavana ja ihminen tuhoavana.


2017 Vuoden Vedos: Hanna Tammi

Lupaus

pehmeä pohja Lupaus kertoo onnesta ja toivosta. Ilmassa on rakkautta ja onnen odotusta. Karhu on sulkenut tytön hellään ja turvalliseen syleilyyn. Hento pitsiverho häämöttää heidän edessään, ehkäpä viittaus tulevaan hääjuhlaan. Hellä katse toisiinsa luotuna he syleilevät. Onkohan se lupaus ikuisesta onnesta, joka heitä odottaa taustalla näkyvässä valoisassa metsässä, jonne karhu rakastettunsa aikoo mukanansa viedä?


2016 vuoden vedos, Sanna Pappila

sanna-pappila-vuoden-vedos-2016

”Tukko” monotypia, 39 x 25cm, 2016


2015 vuoden vedos, Teija Lehto

vuoden vedos 2015

”Sydänkesä” Puupiirros,  40 x 32 cm, 2015 ”Pimeän syksyn keskellä työskentelin tämän juhannusruusukimpun kanssa. Mietin vastakohtia ja äärimmäisyyksiä: valo – pimeä, kukkiva – kuollut, mennyt – nykyhetki. Tavoittelin sitä sydänkesän tunnelmaa, kun ruusukimppu on tuotu pöydälle maljakkoon, sisällä on varjoisaa ja viileää. Tuntuu että valo ja aika ei lopu, ikinä.”


Vuoden Vedos 2014

"Time to Rest", 2014 23 x 19,5 cm, serigrafia

HENNA TYRVÄINEN: ”Time to Rest”, 2014
23 x 19,5 cm, serigrafia


Vuoden Vedos 2013

Holy rabbit, 17,7 x 24,7 cm

SONJA KANGAS: Holy rabbit, 18 x 25 cm, 2013

 


Vuoden Vedos 2012

Långskär

ANNE KIMILÄINEN, Långskär, 2012
serigrafia, 28 x 40 cm


Vuoden Vedos 2011

RIITTA LEHTO-TOIVANEN, Onnenpolku, 2011

RIITTA LEHTO-TOIVANEN, Onnenpolku, 2011

 


Vuoden Vedos 2010

LEA VAITTINEN, "Siiville"puupiirros 2010

LEA VAITTINEN, ”Siiville”
puupiirros 2010

%d bloggaajaa tykkää tästä: